Шийтаке или Lentinus edodes са вид гъби, които виреят в Китай. Известни са със свойствата си да снижават високия холестерол, да подпомагат правилното функциониране на черния дроб и да подсилват имунната система. Изсушеният прах е по-популярен от пресните гъби, защото може да се съхранява много по - дълго време и да се използва като подправка при готвене като се поръсва направо върху храната. Шийтаке може да са полезни по много начини на организма. Използват се за подсилване на имунната система, за да може тялото да се бори по естествен начин с болестите. Шийтаке са добър източник на желязо и затова е подходяща храна, за хората, които ядат малко или никакво месо за предотвратяване на анемии. Според тестовете гъбите са силни колкото и добавките на железен глюконат. Шийтаке на прах може да предпази и от сърдечносъдови заболявания, включително атеросклероза, тъй като защитават кръвоносните съдове от задръстване. Освен много протеини, гъбите шийтаке снабдяват организма с ниацин, рибофлавин, тиамин, калий и желязо, както и добри количества витамини A, B и C. съдържат и повече от 50 различни ензима, включително пепсин, който подпомага храносмилането и аспарагиназа. Някои от ползите, които може да ви донесе използването на шийтаке на прах: съдържат повече от 50 различни ензима, помагат при борба с болести, инфекции и вируси, намаляват клетъчните мутации, с помощта на съдържащия се в шийтаке бета-глюкан лентинан, съдържат еритаденин, който поддържа здравословни нива на холестерола, подсилват имунната система, силни антиоксидантни качества, намаляват риска от образуване на тромби.
Характеристики
Тип продукт: | Био сертифициран |
---|---|
Mарка: | Zoya |
Баркод: | 3800231693852 |
Залейте 1 ч.л. от праха с 250 мл вряла вода.
Оставете да се запари за 10-15 минути и консумирайте.
Може да добавяте към фрешове, смутита и шейкове.
Шийтаке се комбинират добре с тофу и сотирани зеленчуци.
Може да добавяте към дресинги, супи или сосове.