OTRIVIN ОТРИВИН ПЛЮС Спрей за нос 1mg с декспантенол 10мл GS

Изчерпан
SKU
110397
13,30 лв.
Сподели

OTRIVIN
ОТРИВИН ПЛЮС
Спрей за нос 1 mg с декспантенол
10 мл
GSK

Отривин Плюс спрей за нос e лекарствен продукт, подходящ за възрастни и юноши над 12 години. Той действа за намаляване на отока на носната лигавица, при ринит и като подпомагащо лечение за заздравяване на рани по кожата и лигавиците. Приложим за облекчаване на хремата (горен ринит) и за третиране на запушен нос след операция на носа.

Otrivin Plus Nasal spray се прилага и за намаляване на отока на носната лигавица при ринит, свързан с остро възпаление на синусите (риносинузит). Съдържа ефективна комбинация от ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол. Ксилометазолиновият хидрохлорид свива кръвоносните съдове и намалява отока на носната лигавица. Декспантенолът защитава лигавицата и спомага за заздравяване на раните.

Характеристики
Баркод: 5054563909848

Преди употреба внимателно прочетете листовката.

При възрастни и юноши - по едно впръскване от Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор във всяка ноздра до 3 пъти дневно, при необходимост, освен ако не е предписано друго от лекар. Дозата зависи от индивидуалната чувствителност към продукта и от отговора към лечението. Да не се надвишават повече от 3 впръсквания на ден във всяка ноздра.
Продължителност на лечението
Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва повече от 7 дни, освен ако лекар не назначи по-продължително лечение.
Продължителната употреба на този продукт може да доведе до хроничен оток и последващо увреждане на носната лигавица.

Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е противопоказан при деца под 12 годишна възраст

Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е спрей за нос, разтвор и се употребява в носа.

1. Отстранете предпазната капачка от накрайника.
2. Преди първоначална употреба помпата трябва да се активира, като дозаторът се натисне три пъти до появата на фин спрей.
Не е необходимо тази стъпка да се повтаря при последваща употреба.
След активиране, помпата нормално остава заредена за времето на обичайния период на лечение. Ако първоначално помпата на спрея не е била напълно активирана или спреят не е бил употребяван в продължение на няколко дни, помпата трябва отново да се активира с двукратно натискане.
Внимавайте да не попадне спрей в очите.

3. Почистете носа си.
4. Задръжте бутилката в изправено положение, като палецът се намира в основата й, а накрайникът между двата пръста.
5. Наклонете леко главата си напред и поставете накрайника в едната ноздра.
6. Впръскайте, като едновременно вдишате леко през носа. Повторете същата процедура и за другата ноздра.
7. Подсушете накрайника и веднага след употреба поставете предпазната капачка върху него.
8. За да се избегне възможното разпространение на инфекцията, спреят трябва да се използва само от един човек.

Активни вещества - ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол.
- еднократна доза от 0,1 мл спрей съдържа 0,1 мг ксилометазолинов хидрохлорид и 5 мг декспантенол.
Помощни вещества - бензалкониев хлорид, калиев дихидрогенфосфат, динатриев фосфат додекахидрат, пречистена вода (Ph. Eur.).

Не използвайте Отривин Плюс:
• ако сте алергични към активните вещества ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол или към някоя от останалите съставки на това лекарство;
• ако имате възпаление, характеризиращо се със суха носна лигавица, включително при образуване на корички (крусти) в носа (сух ринит или атрофичен ринит);
• след хирургично отстраняване на хипофизата през носа (транссфеноидална хипофизектомия) или при други хирургически интервенции, водещи до разкриване на церебралната мембрана;
• ако имате повишено вътреочно налягане, особено в случаите на закритоъгълна глаукома;
• при кърмачета и деца под 12-годишна възраст.

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Отривин Плюс спрей за нос, разтвор, ако:

• сте били на лечение с моноаминооксидазни (МАО) инхибитори или сте приемали такива през последните две седмици или други лекарства, които може да доведат до повишаване на кръвното налягане;
• имате тежко сърдечносъдово заболяване (например коронарна болест на сърцето) или високо кръвно налягане (хипертония);
• имате тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом);
• имате метаболитно разстройство като свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) или захарен диабет;
• имате метаболитно заболяване (порфирия);
• имате уголемена простата (простатна хиперплазия).
• За да се намали риска от разпространение на инфекцията, лекарственият продукт не трябва да се използва от повече от един пациент, а накрайникът трябва да се изплаква след употреба.
• Ксилометазолин много рядко може да предизвика безсъние. При поява на безсъние, да се избягва прилагане късно вечер или през нощта.

Пациенти в старческа възраст
• Пациентите в старческа възраст може да са по-чувствителни към нежеланите лекарствени реакции на Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор.
• Поради риск от изтъняване на носната лигавица, употребата на продукта при хронична хрема трябва да се извършва единствено под лекарско наблюдение.

Деца и юноши
• Дългосрочната употреба (над 10 последователни дни) и използването в дози, по-високи от препоръчителните, трябва да се избягва, особено при деца, защото може да предизвика запушване на носа и стесняване на дихателните пътища. Продължителното използване на доведе до вторично запушване на носа и атрофия на носната лигавица. 
• Концентрацията на активните вещества в Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е съобразена за възрастни и юноши на и над 12 години, следователно не е подходяща за бебета и деца под 12-годишна възраст.
• Налични са спрейове за нос с подходяща, по-ниска доза на активното, отпушващо носа вещество ксилометазолинов хидрохлорид, за деца на възраст между 1 и 11 години.

Други лекарства и Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор
• Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
• Едновременната употреба на Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор с антидепресанти (моноаминооксидазни инхибитори или три- и тетрациклични антидепресанти) и с лекарства, повишаващи кръвното налягане, може да доведе до повишаване на кръвното налягане, поради сърдечносъдовите ефекти на тези вещества.

Бременност
• Поради недостатъчна информация за употребата на ксилометазолинов хидрохлорид и декспантенол при бременни жени, Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва по време на бременност.
• Кърмене
Не е известно дали ксилометазолиновият хидрохлорид или декспантенол се отделят в майчиното мляко, следователно Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор не трябва да се използва по време на кърмене.
• Фертилитет
Липсват адекватни данни за ефектите на ксилометазолинов хидрохлорид и/или декспантенол върху фертилитета при хора.
• Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини
• Не се очакват нежелани ефекти при правилна употреба на лекарствения продукт, но ако почувствате замайване или сънливост, не трябва да шофирате или работите с машини.

Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор съдържа бензалкониев хлорид.
Бензалкониевият хлорид може да причини дразнене или подуване на носната лигавица, ако се използва продължително.
Обърнете се към Вашият лекар, ако усетите някакъв дискомфорт, докато употребявате Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор.

Приложение при деца
Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор е противопоказан при деца под 12 годишна възраст.

Ако сте използвали повече от необходимата доза 
• В случай на предозиране или инцидентно поглъщане може да настъпят следните ефекти: свиване (миоза) или разширяване на зеницата (мидриаза), треска, потене, бледност, посиняване на устните (цианоза), гадене, крампи, сърдечносъдови нарушения като смущения в сърдечния ритъм (тахикардия, брадикардия, сърдечна аритмия), циркулаторен колапс, сърдечен арест, високо кръвно налягане (хипертония), белодробни нарушения (белодробен оток, проблеми с дишането), психични нарушения.
• Възможни са и поява на сънливост, понижаване на телесната температура, забавяне на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане до състояние, подобно на шок, дихателна недостатъчност и загуба на съзнанието (кома).
• Ако имате съмнение за предозиране, незабавно се свържете с Вашия лекар. Възможно е да се наложи да се вземат подходящи мерки.

Ако сте пропуснали да използвате Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор|
• Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Продължете употребата, както е описано в листовката.
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако имате други въпроси, свързани с употребата на Отривин Плюс 1 mg/ml + 50 mg/ml спрей за нос, разтвор.

Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

• Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на всеки 100 човека):
алергични реакции (обрив, сърбеж, отичане на кожата и лигавицата).

• Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на всеки 1000 човека):
палпитации;
учестен сърдечен ритъм (тахикардия);
повишаване на кръвното налягане (хипертония).

Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на всеки 10 000 човека):
безпокойство;
безсъние;
умора (сънливост, седация);
главоболие;
халюцинации (основно при деца);
нарушение в сърдечния ритъм (аритмии);
повишено подуване на лигавицата, поради отслабване на ефекта от лекарството;
кървене от носа;
крампи (основно при деца).

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):
парене или сухота на носната лигавица;
кихане;

 

Напишете вашето мнение
Оставете мнение за: OTRIVIN ОТРИВИН ПЛЮС Спрей за нос 1mg с декспантенол 10мл GS
Вашата оценка
Правото на отказ и връщане за този продукт не се прилага, тъй като продуктът попада в законовите изключения по чл. 57 от ЗЗП. За повече информация виж "Общите условия"