detska_gradina
05.10.2018

Адаптация в детската градина

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Причините да не отхвърляте детските ясли и детската градина като алтернатива на отглеждането вкъщи са много. Дори и само вече разгледаните две са достатъчно сериозни, за да наклонят везните в тяхна полза. Веднага обаче възниква въпросът как да помогнете на детето си да преживее по-лесно периода на адаптация.

Кога е най-добре да запишете детето на градина (ясли)

Няма строго установени правила и норми. Наблюденията показват, че прекалено малките понасят отделянето от мама по-трудно, но по-големите – също. Около третата година децата са най-склонни да прекарват дните си далече от дома. По това време те започват да се интересуват от връстниците си и да проявяват желание да общуват с тях. Възползвайте се.

Като ориентир – за привикване в яслите обикновено са достатъчни около седмица – до десетина дни. В малките групи на градината – около три седмици, а за големите – до около месец.

Кои деца се адаптират най-трудно

Понякога дори общителни деца привикват бавно и трудно, друг път уж срамежливи и стеснителни хлапета се вписват в новата среда бързо и резултатно.

Както се досещате сами – колкото по-глезено е детето, толкова по-тежко ще понесе равнопоставеността в градината и загубата на статута си на единствено и специално. Веднага след това се нареждат твърде обгрижваните и несамостоятелни деца, които нямат  умения и навици за обличане, събличане, миене, хранене, ползване на тоалетна. Зле се справят с привикването към новата обстановка и малчуганите, които усещат тревога и несигурност у родителите си по отношение на предстоящата промяна.

detska_gradina2

Изградете положителни очаквания у детето си

Нека то не си мисли, че го изпращате в градината (яслите), за да го накажете, защото не го искате вкъщи или защото сте принудени. Създайте му представа като за място, където ще намери приятели, много играчки, увлекателни игри и занимания. Стимулирайте любопитството му. Използвайте за това различни подходи.

Подгответе го предварително. Започнете да променяте режима му, още щом решите да го пращате на градина. Приучете го да се храни и спи според дневното разписание в детското заведение.  Наблегнете на самостоятелността му. Освен че ще му е много трудно, ако не умее да се самообслужва, ще бъде изложено и на присмеха на цялата група. Това няма да стимулира привикването му.

Старайте се в любовта си да не го накарате да мисли, че всичко му е позволено, че  всичките му желания трябва да бъдат задоволявани и че всички са му длъжни. Това ще му донесе само неприятности в компанията на връстниците му.

Разказвайте му за своите преживелици в детската градина преди години. Изберете интересни и смешни случки. Така слънчицето ви ще приеме ходенето на градина като нещо естествено.

Запознайте го с учителите и лелките. Заведете го няколко пъти в двора на градината – първо може в почивен ден, когато там няма деца.

Когато вие сте нервни и уплашени, едва ли можете да го скриете от хлапето. Затова вместо да го лъжете, което ще го направи подозрително, по-добре си признайте, че се тревожите, но изразете убедеността си, че всички заедно ще се справите.

detska_gradina_1

Когато детето вече тръгне на градина

Ако то е много напрегнато и притеснено, останете при възможност първите няколко дни с него или го прибирайте след като се наобядва. Нека носи със себе си своя играчка – тя ще му е опора в новата обстановка.

Бъдете последователни. Не отстъпвайте и не го оставяйте вкъщи, защото много ви моли. Постарайте се да го взимате навреме, за да не се чувства изоставено. Информирайте се  как се държи през деня, контактува ли с другите деца, включва ли се в игрите. Неминуемо ще възникват проблеми – дори при най-спокойните. Старайте се да ги решавате бързо, в сътрудничество с персонала и без скандали, които допълнително ще натегнат ситуацията.

Ако привикването се проточи твърде дълго, детето стане тревожно и неразговорливо, или се върне към стари навици – иска си еднократната пелена и биберона, от които отдавна се е отказало, потърсете специализирана помощ от детски психолог.

 

Прочетете още:

„Затлъстяване при децата“

Добавки за деца, стимулиращи растежа“

„6 храни за детето през есента“

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар