retinoidi1
04.10.2018

Ретиноидите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Едни от най-препоръчваните съставки на добрата козметика са витамин А (ретинол) и производните му. Те се използват при лечение на акне, псориазис и други кожни проблеми. Оказва се, че действат много добре за подобряване на общото състояние на кожата, за изчистването на тена, избелване на пигментни петна и изглаждане на бръчици.

Какво са ретиноидите

Ретиноидите са вещества, близки до витамин А. Те са мастноразтворими и жълтеят като него. В козметиката се използват заради способността им да стимулират производството на колаген и да активират обновителните процеси в кожата. Веднъж нанесени, в кожните пластове различните съединения се превръщат едно в друго до ретинолова киселина. Затова колкото по-напред във веригата от преобразувания се намира един ретиноид (ретинил палмитат, ретинил ацетат), толкова по-слабо е действието му. Най-активна е ретиноловата киселина. Тя директно въздейства върху клетките. Ще я срещнете още като ретинова, ретиноева киселина или третиноин.

Витамин А се намира в изобилие в оранжевите и червени зеленчуци, в животинския черен дроб и др. В козметичните продукти се използват ретиноиди със синтетичен произход.

Ползи от приложението на козметика с ретиноиди

Активирането на клетъчните функции води до по-бързо обновяване на кожата и по-бързо изтласкване нагоре на мъртвите клетки и клетките с високо съдържание на пигмент. Затова в началото изглежда, че състоянието ви се влошава. Първите белези на подобрение ще забележите поне след около две седмици. За пълен ефект е необходимо да постоянствате от около 3 до 6 месеца.

retinoidi

Черните точки, повърхностните несъвършенства и възпаления изчезват. Запушените пори се отпушват, по-лекото акне се повлиява отлично, при по-тежкото ретиноидите се използват като съпровождащо лечение. Петната избледняват. Кожата става мека, гладка и еластична, с равен тен и очевидно освежена. Дребните бръчици се изглаждат, забавя се появата на нови. Третирането се отразява много добре на околоочния контур. Ретиноидите се препоръчват и за косата.

Смята се, че потискат развитието на клетките, склонни към израждане в туморни.

Какво трябва да знаете за продуктите с ретиноиди

Твърде вероятно е в началото кожата ви да изпита раздразнение, да се зачерви, да започне да се лющи. Това е временно и постепенно ще отшуми. Необходимо ви е да привикнете с ретиноидите. Препоръчват се два подхода: Единият е да започнете с крем с много ниско съдържание на ценната съставка и постепенно да преминете към такъв, с по-висока концентрация. Другият е да прилагате продукта през няколко дни, като постепенно достигнете до всекидневна употреба. Няма проблем да съчетаете двата подхода. При алергична реакция, потърсете лекарска помощ.

Много важно е да запомните, че след употребата на крем (гел) с ретиноиди кожата ви увеличава фоточувствителността си. По тази причина кремовете с тях са обикновено нощни. Задължително е успоредно с използването им да използвате и продукти за фотозащита със SPF 30, по-добре със SPF 50. Те трябва да имат и вградени филтри за UV лъчите.

Ако сте бременна или опитвате да забременеете, не използвайте ретиноиди под никаква форма. Те имат свойството да преминават през плацентата и да предизвикват нарушения в развитието на плода.

Най-добре е да изберете своя продукт с ретиноиди след консултация с дерматолог.

Прочетете още:

„Нощният крем и подмладяването“

„Депигментиращ крем“

 

 

Етикети: ,

Сподели:

Остави коментар