griji_kosa3
25.09.2018

Грижа за косата наесен

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Когато лятото свърши и вече се настройвате на есенна вълна, забелязвате колко безжизнена и изтощена изглежда косата ви и как по гребена остават все повече косми. Не се паникьосвайте – спомнете си, че така е почти всяка година.

Между лятото и зимата гривата ви има нужда от специални грижи. Тя трябва да преодолее щетите от палещото слънце, честото мокрене, химикалите, хлора и солта и да посрещне силна изпитанията на студовете.

От какво се нуждае косата ви за бързо и качествено възстановяване

Подредени по важност и спешност, нуждите на косата ви  могат да изглеждат така:

  • Подрязване на цъфтящите и начупени връхчета или подстригване. Самото скъсяване не лекува, но запазва косъма от по-нататъшно увреждане. Късата коса се поддържа по-лесно и е по-малко уязвима. Падащите дълги косми пълнят шепата ви много повече от същия брой къси и ви карат да се притеснявате излишно.

griji_kosa

 

  • Специални продукти за изтощена коса и косопад, които ще подхранят и подсилят косъма и ще се погрижат нежно за скалпа. Шампоанът, балсамът, маската, концентратите, серумите трябва да подберете така, че да подкрепят взаимно действието си. Не прекалявайте с миенето, стремете се да е максимум до два пъти седмично и използвайте приятно топла, а не гореща вода.
  • Стилизиращите продукти в периода на възстановяване намалете до минимум. При нужда залагайте само на проверени марки и не експериментирайте.
  • Боядисване и освежаване на цвета. Твърде вероятно е след лятото да имате остра нужда от боядисване. Бъдете много внимателни с избора на боята. Нека тя да е без амоняк, да съдържа кератин, натурални масла и добавки за подхранване и защита на косъма.

griji_kosa_1

Отнасяйте се с косата си внимателно и щадящо

Вероятно знаете, че сешоарът и честото навиване и изправяне на косата допринасят много за изсушаването, изтощаването и отслабването ѝ. Винаги, когато можете да минете и без това, си го спестявайте – особено ако гривата ви не е в цветущо състояние и има нужда от щадене. Дори косата ви да е силна и жизнена, преди третиране използвайте термозащитни продукти.

Разресвайте я внимателно с четка поне сутрин и вечер. Така сваляте от нея механичните замърсявания, предотвратявате сплъстяването и заплитането. При това масажирате скалпа, активирате кръвообращението и подхранването на косъма. След измиване по-добре използвайте едър гребен – мократа коса е по-податлива на увреждане от сухата.

С малко повече внимание и време косата ви ще възстанови красотата и силата си, а с това – и самочувствието ви.

Прочетете още:

„Мазна коса“

„Четка или гребен“

„Грижа за косата, когато ползвате маша или преса“

 

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар