otpusk
20.09.2018

Адаптация след отпуск

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

През последните години все повече се говори за повишени нива на стрес на работното място след завръщане от отпуск или направо за депресия след отпуска. Дали това е реално явление, или опит на капризни служители да помързелуват още някой ден?

Според психолозите, става дума за реално психосоциално явление. Забелязана е и една основна зависимост – колкото по-дълга е била почивката, толкова по-трудно е адаптирането в първите дни на работното място. Става дума за естествено пренастройване на целия организъм и на психиката от един режим на друг. Депресията след отпуск при някои изобщо не се проявява, при други трае от няколко дни до няколко седмици.

 

Как да намалите негативите и продължителността на следотпускарската депресия?

Внимателно с подготовката за ваканцията

Колкото по-големи очаквания имате за ваканцията, колкото по-дълго сте се подготвяли и повече средства сте вложили, толкова по-вероятно е да се върнете неудовлетворени, разочаровани, в лошо финансово състояние. Вместо бодри и отпочинали, отивате на работа затормозени и травмирани.

Не започвайте големи проекти преди пътуването

Това означава да ги оставите недовършени и или ще ви се наложи да работите през почивката, или ще ги мислите притеснено през цялото време. Освен това още в първите работни дни ще трябва да сте много мобилизирани и съсредоточени, за да ги продължите, а това се постига трудно. Осигурете си заместник, който да поема спешните задачи, за да няма допълнителен стрес след отпуска.

Не използвайте целия отпуск за работа у дома

Да, ясно е, че все някога вкъщи трябва да се освежи или да се направи по-сериозен ремонт, но ако това са първите ви почивни дни от много месеци насам, нека поне няколко да са наистина почивни. В противен случай ще се върнете на работа по-уморени и напрегнати, отколкото сте били преди отпуска.

otpusk1

Не скачайте в служебните ангажименти буквално от плажа

Това е една от най-честите грешки, които водят до преумора и апатия през първите работни дни след отпуск.

Връщате се късно в неделя вечер от ваканцията и на сутринта в понеделник сте на работа. Нямате време постепенно да свикнете с новия режим, всички натрупани служебни задачи и изостанали домашни ангажименти ви се стоварват на главата изведнъж, а лежерната нагласа от отпуска още не е отшумяла и не се справяте добре. Правите грешки и пропуски и това ви кара да се чувствате още по-зле.

По-добре си оставете ден-два между почивката и работата. Така ще се адаптирате по-спокойно, ще отхвърлите домашните задачи (почистване след отсъствието, пране, неплатени сметки, грижи за себе си) и дори ще можете да прегледате мейлите и да степенувате по спешност очакващите ви задачи.

Започнете с къса работна седмица

Ако още в понеделник сте в офиса и ви залеят телефонни обаждания, мейли и нови задачи, а вие се опитвате геройски да се справите с всичко, голяма е вероятността да прегорите в дългата първа работна седмица. Това ще удължи адаптацията ви и ще я направи мъчителна.

Планирайте така нещата, че да сте в офиса в сряда или дори в четвъртък. Ще имате време да се ориентирате, да подредите по приоритетност задачите и проектите, да ги огледате добре и преди да се преуморите, ще дойдат съботата и неделята. В първите ден-два си намирайте повече работа навън, разговаряйте с колегите за преживяванията през ваканцията.

Има една приказка, че българинът на работа мисли за почивката, а на почивката – за работа. Ако това се отнася и за вас, опитайте се да промените мисленето си. В противен случай нито работата ви ще е работа, нито почивката – почивка. И неудовлетвореността и стресът ще се натрупват застрашително.

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар