hranene_leten_grip
08.08.2018

Хранителен режим при летeн вирус

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Лекият хранителен режим при заразяване с летни вируси в масовия случай е единственото, което е нужно за лечението ви. Няколко дни на по-лека храна – и неразположението при възрастните отшумява без последствия. При децата нещата са малко по-сложни и е по-добре при често повръщане и диария да потърсите лекарска помощ, но това не отменя нуждата от специален хранителен режим.

Първи етап на хранителния режим при летен вирус

Хранителният режим при летен грип и стомашно-чревни неразположения всъщност започва със спиране на храненето. Поне 7-8 часа след началото на диарията и  повръщането е добре болният да остане на вода и рехидратиращи разтвори, приемани по малко и начесто. Изключение се прави само за кърмачетата. Ако те са на изкуствено хранене, давайте диетична формула, като при първото хранене я смесете 1:1 с обичайното мляко за кърмачета. На пазара за малките се предлагат и диетични каши.

След този период започнете внимателно захранване с препечени филийки бял хляб (сухар), обикновени бисквити, гризини без сол, оризова вода. Важното е в тях да няма яйца, мазнини, фибри, сол или много захар и подправки, които биха затруднили и без това раздразнения стомах и червата.

Нека в началото храненето да е буквално от само няколко хапки и от едното до другото да има поне 2 часа. Не насилвайте децата да ядат, ако отказват. В този момент, ако трябва да има някакъв натиск върху тях, то той да е, за да пият повече течности, а не за да се хранят повече.

leten_grip2

Постепенно включвайте други храни

Ако до 24 часа след първото хранене повръщането и разстройството намалеят, а болният се чувства добре, можете да разнообразите менюто му с варен ориз, варени моркови, варени или печени картофи, печени ябълки, каша от препечено бяло брашно или бяло оризово брашно. Порциите трябва да са малки, храненията – поне 5-7 дневно.

На този етап месото, яйцата, мазнините, млечните продукти и подправките са изключени. Рано е още за суровите плодове и зеленчуци, които носят много захар и много фибри, затрудняващи стомаха. Същото се отнася и до пълнозърнестите храни, ядките, семената.

При най-малкия знак, че диарията и повръщането се завръщат, започнете отново със сухара и бисквитите.

leten_grip3

Преминаване към обща храна

Когато минат поне ден-два от последното повръщане и диарично изхождане, пригответе зеленчукова супа с малко сол и няколко капки растителна мазнина. Първата е най-добре да е от моркови. После може да добавите картоф, лук, домати и т. н.

Включете в менюто банан. Забележите ли, че детето ви го изхвърля почти несмлян, запечете го леко. Предложете макарони с малко изкиснато сирене или попара с чай.

Ако всичко е наред, ден след зеленчуковите супи пробвайте с малко пилешко месо – сварено, без кожа, с малко сол. Към него добавете варен ориз или картофено пюре без мляко, яйца и масло. Хапнете кисело мляко с жива закваска – като помощ за чревната микрофлора. Щом организмът приеме месото и киселото мляко добре, до няколко дни можете постепенно да преминете към общо хранене, но все пак – връщайте всяка храна внимателно, най-добре по една на ден – особено при децата. През цялото време приемайте много течности.

Вероятно ще срещнете мнения, че ограничаващите диети са излишни и водят само до допълнително изтощение на и без това стресирания организъм. Ваше е правото, след консултация с лекар, да решите как ще се храните. Пък и, ако обичайното ви хранене не се отрази добре на стомашното разстройство, винаги можете да минете на сухар и вода.

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар