bebe_put3
25.06.2018

С бебе на път 2

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

След предварителната организация на пътуването, която обсъдихме в публикацията С бебе на път – мисията възможна”, идва ред на багажа. Как да се справите с него?

Подготовката на багажа

Не я оставяйте за последния ден. Поне седмица преди тръгването направете списък от две части – какво непременно трябва да вземете и какво е добре да вземете, но можете и без него. Така ще имате време да огледате списъка внимателно, да допълните пропуснатото и да махнете излишното, да направите някои покупки, ако се налага.

Багажът, който трябва да ви е под ръка

Разделете багажа на две части. Едната от тях трябва да бъде на разположение в момента на пътуването. Постарайте се да не е много обемна. Ако вече имате раница, която държите заредена с най-необходимото за излизане, значи сте готови с тази част.

Тя обикновено включва непромокаема пелена, върху която да преобличате бебето, няколко памперса и поне два комплекта дрешки за смяна, връхна дрешка, лигавник, мокри и сухи кърпички, крем срещу подсичане, слънцезащитен крем. Необходим ви е несесер с тоалетни принадлежности, термометър, капките за колики, температуропонижаващо средство.

Ако храните с преходно мляко – поне две шишета с преварена вода и/или термус и контейнер с необходимите дози мляко, шише с вода, неотваряно бурканче с пюре и лъжичка. В някои от джобовете на пътната чанта пъхнете и няколко биберона-залъгалки, както и дребни играчки. За пътуването заредете и продукт за дезинфекциране на ръцете. Не тръгвайте без любимата играчка на детето. Вземете диск или флашка с песнички, таблет за филмчета за по-големите и т. н.

bebe_put5

Аптечката

Отложете пътуването, ако имате каквито и да е съмнения за здравословното състояние на бебето. Задължително носете със себе си медикаменти за спешна помощ. Какви да са точно – посъветвайте се с педиатъра си.

Начинът на пътуване

При изготвянето на списъка важен фактор ще се окаже начинът на пътуване. Ако сте с автомобил, бихте могли да возите дори сгъваемо креватче, столче за хранене и ваничка, гърне, някои дребни електроуреди – стерилизатор, кана за преваряване на вода и т. н. Когато сте с влак, автобус или самолет багажът ще е доста по-ограничен. Или пък ще се наложи да изпратите част от него до местоназначението по пощата или с куриер.

Какво задължително трябва да вземете?

Разбира се – това зависи от много неща: къде и за колко време отивате; с какво пътувате, колко голямо е детето; предпочитате ли да носите всичко или смятате да купувате на място и т. н. И все пак има един разумен минимум, с който да се съобразите

  1. Слинг, кенгуру или раница – каквото предпочитате – важно е да можете да носите бебето сигурно и удобно, а ръцете ви да са свободни. При възможност – сгъваема количка.
  1. Помпа за изцеждане на кърма, шишета. Ако не сте сигурни, че вашето адаптирано мляко (пюрета) се предлага там, където отивате, вземете със себе си необходимите количества. Същото е и с еднократните пелени.
  1. Спално бельо – торба, одеялца, чаршаф, хавлия. Един ваш шал ще се окаже изключително полезен с мултифункционалността си.
  1. Дрешки – добре е да имате запас за две преобличания дневно за през цялото пътуване – освен ако няма да перете. Задължително предвидете връхна дреха и облекло, подходящо за дъжд. Не забравяйте чорапите, шапките, банския или шала и ръкавиците през зимата, 2-3 чифта обувчици.  Трябва ви също здрава торба за мръсните дрехи.
  1. За предметите, осигуряващи допълнително удобство, стана дума по-горе. Тях можете да вземете, при положение, че пътувате с кола.

bebe_put4

Разумното поведение при пътуване

Ако кърмите, проверете как се приема кърменето на обществени места там, където отивате. Винаги дръжте под ръка мокри кърпички и забърсвайте, когато се наложи да ползвате обществени кътове за преобличане.

Свикнете да оглеждате внимателно мястото, където сте настанени – особено когато бебето вече пълзи или ходи: контакти, отоплителни уреди, стълбища, нестабилно поставени предмети, декорации на ниско и т. н. Старайте се максимално да обезопасявате пространството около вас.

Кога да тръгнете?

Изберете времето на тръгване в зависимост от продължителността на пътуването. Ако пътят е дълъг, може да е по-удобно да тръгнете късно вечерта или много рано сутринта. Важното е да си осигурите по-голям период от време, в който бебчо ще спи. Не го хранете непосредствено преди път – нека е минал поне половин час след това. Ако вече е захранен, вземете подготвени за консумация пресни плодове в хладилна чанта, бебешки бисквити и крекери.

Съобразете се изцяло с режима на детето – тръгване, спиране, чести почивки. Не забравяйте да пъхнете на подходящо място празни торбички – за пелените, за напишкани дрехи, за непредвидени случаи – като внезапно повръщане. Максимата „Път време няма“ важи с пълна сила, когато пътувате с деца. Приемете това спокойно и не изнервяйте обстановката.

Обикновено пътуването протича по-добре, отколкото сте си го представяли.

Прочетете още:

„С бебе на път – мисията възможна

 

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар