spelta
22.06.2018

Брашно от спелта

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   1 Коментар

Дори и да ви звучи непознато, спелтата не е екзотична храна, а пшеница, отглеждана до около средата на миналия век и у нас. Тя е изхранвала Европа и населението на доста други региони хилядолетия, но после отстъпва на хибридните сортове хлебна пшеница с големи добиви и по-лесна преработка на зърното.

Здравословният начин на хранене и завръщането на спелтата

Спелта, наричана още динкел или шпелта, притежава едно важно свойство – добивите ѝ не се повлияват от използването на изкуствени торове. Това, което я прави нежелана за масовото производство, ѝ осигурява отлична репутация на чист продукт. Още повече, че тя не натрупва в зърното тежки метали от почвата, а твърдата ѝ бодлива обвивка я пази от вредители и затова не я пръскат с инсектициди.

Друго много важно нейно предимство са специфичните характеристики на съдържаните белтъци. Те са водоразтворими и по-лесни за храносмилане. В нея също има глутен, но той е с различна структура и съотношение на съставните му протеини и затова спелтата се приема добре и от хора, склонни към алергии.

 

Брашно от спелта

Здраво закрепената твърда обвивка на зърното пада трудно и се налага допълнителна процедура преди смилането му. Разбира се, за целите на здравословното хранене се предпочита пълнозърнесто брашно – това, смляно на каменни мелници заедно с обвивката и зародиша. В него не се добавят консерванти, подобрители и ензими.

То е по-скоро леко кремаво към жълтеникаво и има характерен вкус на ядки. Набухва сравнително добре. Може да се използва за всякакви печива и тестени изделия самостоятелно или в комбинация с други брашна. Хлябът се получава най-добре с квас, става плътен и много вкусен.

 

Състав на пълнозърнестото брашно от спелта

На протеините се падат около 15% от състава. Спелтата съдържа 14 аминокиселини, като сред тях е важният за нервната система триптофан. Въглехидратите достигат общо до около 70%, като 9-11% са фибрите. Мазнините рядко достигат 3% и по-голямата част са ненаситени.

Брашното е много богато на  витамин А, съдържа витамин Е и някои витамини от групата В – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин).

Спелтата е отличен доставчик на магнезий, цинк, желязо, мед, калий, калций, фосфор, селен. Сто грама освобождават около 337 kcal.

spelta1

Ползи за здравето

На първо място – нейната чистота и лесната смилаемост на белтъците я правят отлична за всяко здравословно хранене. Фибрите действат почистващо и подобряват работата не само на червата, но и на храносмилателната система като цяло. Нормализират кръвната захар. Намаляват лошия холестерол. Заслугите ѝ към сърдечно-съдовата система включват още регулиране на кръвното налягане, поддържане на кръвоносните съдове  и на кръвообращението. Облекчава функциите на бъбреците и подкрепя самопочистването на организма.

Добрият витаминен и минерален състав е благоприятен за поддържане здравината и плътността на костите и здравето на нервната система; повлиява стабилизиращо хормоналния баланс, регенерирането на клетките и тъканите и т. н.

Брашното от спелта разнообразява диетата ви и я прави по-здравословна.  Печивата от него допринасят за контрол на теглото и по-доброто ви самочувствие. Ако още не сте пробвали, време е да опитате.

Прочетете още:

„Спелта“

„Как да си направите квас“

„Брашно от лимец“

„Ръжено брашно“

„Брашно от просо“

 

 

Етикети: ,

Сподели:

коментари 1 Вашето мнение

  1. 1
    Публикувано на 2018-07-23 10:00:47 от Брашно от елда « BeFit Magazine
    [...] „Брашно от спелта“ [...]

Остави коментар