cellulite
20.06.2018

Борбата с целулита

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Вече е лято. Полите и роклите около коляното успешно прикриват издайническата портокалова кожа, но иде времето на плажуването и ефектните бански костюми. Не изпадайте в паника – вече има начини да направите целулита по-малко видим.

Какво е целулит?

Това, което сме свикнали да възприемаме като козметичен дефект, всъщност е Gynoid Lipodystrophy – дистрофия на мастните подкожни слоеве, характерна за жените. Метаболитни нарушения и влошена циркулация на кръвта и лимфата предизвикват натрупване в клетките на мастната тъкан на отпадни продукти от обмяната, течности, активни метаболити, токсини. Това предизвиква структурни  промени в съединителната тъкан. Измененията ѝ водят до неравномерно „придърпване“ на повърхностния слой на кожата и така се появяват хлътините и възвишенията, които наричаме целулит и/или портокалова кожа.

Какво предизвиква гиноидната липодистрофия?

Трудно е да се посочат точните причини във всеки конкретен случай, затова пък са добре известни рисковите фактори за нея. Най-общо можем да ги разделим в две групи.

В първата са тези, на които няма как да повлияете:

  • Генетичният фактор е с много голяма тежест. Ако майка ви или други дами от семейството ви имат целулит, много вероятно е рано или късно да се случи и на вас.
  • Естественото стареене – намаляването на колагена, отслабването на съединителната тъкан, забавянето на обмяната и т. н.
  • Хормоналният дисбаланс – като се започне от пубертета, мине се през бременността и се стигне до климактериума, преживява го всяка жена. Смята се, че той дава сериозен тласък на гиноидната липодистрофия.

cellulite2

В другата група са рискови фактори, които напълно зависят от вас и вашите усилия:

  • Увеличеното тегло не е определящо за появата на целулита. Имат го и много слаби жени. Но пък колебанията му задълбочават сериозно липодистрофията.
  • Небалансираното хранене, многото рафинирани храни – тестено, захар, трансмазнини, преработени меса, сол, подобрители, овкусители, консерванти и т. н. Към това свой принос дават тютюнопушенето, алкохолът, газираните напитки, кафето, тесните стягащи дрехи и др.
  • Застоялият живот и обездвижването – насърчават застоя на лимфата и кръвта, влошават тонуса на мускулите и съединителната тъкан – включително до атрофирането им.

Можете ли да се справите с целулита?

Да го премахнете веднъж завинаги е общо взето невъзможно. Но можете да го държите под контрол.

Променете начина си на живот

Необходимо ви е балансирано, здравословно хранене, което ще се отрази благотворно на общото ви здраве – и на целулита. Повишената физическа активност ще доведе до активиране на обменните процеси, лимфо- и кръвообращението, а те ще облекчат  липодистрофията и ще подобрят състоянието на съединителната тъкан и на подкожния мастен слой като цяло. Промените в храненето и по-високата физическа активност ще улеснят контрола над теглото, което допълнително ще ускори възстановителните процеси.

cellulite1

Използвайте модерни методи за борба с целулита

Те включват високотехнологични средства, с които се улеснява достъпът на активни съставки в подкожните слоеве. Целта е да се активира микроциркулацията, извеждането навън на натрупаните токсини, течности, мазнини и да се стимулират обновителните процеси в съединителната тъкан. Подобен метод е мезотерапията. Много добри резултати се постигат с лазерни процедури и ултразвукова кавитация, вакуум масажи, мултиполярна радиочестота, липомасажи, криотерапия и пресотерапия и т. н.

Продукти за домашна употреба

Това са различни антицелулитни кремове и гелове. Те действат, като загряват или охлаждат проблемните места и така въздействат на микроциркулацията и дрениращите процеси в мастните слоеве. Типични съставки са кофеинът, пчелният восък, гуараната и черният пипер, хиалуроновата киселина, екстрактът от гинко билоба и други подходящи билки, растителни стволови клетки, морски водорасли, етерични масла, L-карнитин, витамини и т. н. Те стягат тъканите, връщат еластичността на кожата и способностите ѝ за регенерация, намаляват видимо неравностите и портокаловата кожа, както и стриите.

 

Посетете дерматолога си. Направете програма за борба с целулита и започвайте. Отпускът наближава.

Прочетете още:

„6 рецепти за борба с целулита“

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар