sleep_baby
12.04.2018

Сънят на бебето

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Сънят на бебето е една от най-болните теми за родителите. Честото будене на новороденото и денем, и нощем ги изтощава до краен предел и ги кара да търсят верния път за изход от ситуацията.

За жалост – в случая няма един-единствен верен, правилен подход.

Характеристики на бебешкия сън

Храната е по-важна от съня

Новороденото расте буквално с часове. То има нужда от много сън и много храна, като храната е с приоритет. В утробата е свикнало с автоматично задоволяване на глада. Затова в мига, в който огладнее, изпитва остър дискомфорт. Това го събужда, а плачът ви известява за потребностите му. В първите седмици нуждата от храна се появява на всеки 2 до 4 часа и няма никакво значение, дали е ден или нощ.

 

Бърза фаза и бавна фаза

Друга особеност на бебешкия сън е преобладаването на бързата фаза над бавната – точно обратното на съотношението им при възрастните. Бързият сън е повърхностен, познава се по бързото движение на очите, потрепването или резките движения на крайниците, издаването на звуци. Това обяснява лесното събуждане, когато се опитате да оставите съкровището си в креватчето, преди да се е отпуснало напълно. При прехода от дълбок към парадоксален сън то се пробужда (средно на около 50 минути) и в повечето случаи заспива отново. Понякога обаче се разсънва и не може да заспи – поне не и без ваша помощ.

 

Бебето не умее да заспива само

Затова са бибероните-залъгалки, приспивните песни, люлеенето, носенето на ръце. И споровете – да го приспивате, или да го приучвате постепенно да се приспива само.

sleep_baby1

Всяко бебе има строго индивидуални потребности от сън

Едно спи повече, друго по-малко. Едно заспива по-лесно, друго – по-трудно. Някои заспиват рано и спят непробудно цяла нощ, други ви вдигат на няколко часа месеци наред.

 

Колко сън е необходим на бебето

Данните, свързани с продължителността на бебешкия сън, са резултат от обобщените  наблюдения над хиляди бебета. Затова те са по-скоро ориентировъчни:

  • На новородените са им нужни до около 16 – 20 часа сън за денонощие.
  • През първите три месеца потребността от сън намалява до около 16 часа.
  • До края на първата годинка вече са им достатъчни до към 12-14 часа.

Освен че времето за спане постепенно намалява, намаляват и часовете за дрямка през деня за сметка на нощния сън.

 

Навиците на бебето за сън се променят

За жалост – не винаги се променят така, както ви се иска. Понякога детето, което вече спи по 7-8 часа на нощ, започва отново да се буди често и да заспива трудно. Може да се дължи на никнещи зъбки, на запушен нос или други неразположения. Смята се дори, че всеки скок в развитието му – преобръщане, сядане, пълзене – се „тренира“ и на сън, а това води до лесно събуждане. Поотрасналите бебета изпитват страх и сънуват кошмари, което също нарушава спокойния сън.

Добрата новина е, че с напредването на възрастта съотношението между бързата и бавната фаза се променя. Времето за дълбокия сън се увеличава. Мозъкът и нервната система съзряват.

Етикети: ,

Сподели:

Остави коментар