metlichina_1
02.03.2018

Метличината

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Метличината е изящно, простичко цвете, което винаги привлича погледите с красотата си. Сигурно и вие сте си брали букети от него по време на някой излет. А ако не сте, то убедени сме, че разкажем ли ви за полезните му свойства, тутакси ще поправите този пропуск.

Египтяните вярвали, че метличината има силата да възкресява мъртвите. В гробницата на Тутанкамон са открити десетки венци, оплетени от нея. Очевидно свойствата на това цвете не били чак толкова чудодейни и през 17-ти век започнали да го използват като лечебно средство при очни заболявания. (И били доста по-близо до истината!) Метличината се препоръчвала и на всеки, който бил застрашен от възможността да сложи очила.

 

Как може да се използват полезните свойства на метличината в наши дни?

 

За гладка кожа и уморени очи

Домашно направеният лосион от метличина връща тонуса и енергията на уморените ви очи и намалява напрежението в тях. Прави се много лесно: 1 супена лъжица листа от метличина се накисват в 1 чаша вряща вода. След 5 минути прецеждате получената смес, охлаждате я и лосионът ви е готов.

Можете да си правите и студени компреси с тази смес. Това също ще има отличен ефект.

Метличината е включена  и в някои козметични продукти за очи – кремове, маски, лосиони. Те успокояват очите, премахват фините бръчици около тях и стягат кожата.

metlichina

За мека кожа

Взимате няколко цветчета от букета си с метличина и ги пускате в топлата вана, която току-що сте приготвили. Това ще успокои и омекоти кожата ви и ще ви накара да харесате отново нейната гладкост, да почувствате еластичността й.

За облекчаване на болка

Компрес с метличина се препоръчва за болки в ставите. Ако страдате от ревматизъм, оставете цветчета от метличина да се варят 5 минути. След това охладете сместа (така че да е поносимо топла, в никакъв случай гореща) и си направете лапа. Бързо ще почувствате облекчение.

Потърсете си метличина и изпробвайте силата й. Сигурни сме, че с отпочинали очи и без болка, светът ще ви се вижда още по-хубав.

 

 

 

Етикети:

Сподели:

Остави коментар