melasa
28.02.2018

Меласата

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Меласата е остатъчен продукт при производството на захар от захарна тръстика. За разлика от други случаи, тук остатъчният продукт е далече по-полезен от основния.

Меласата има изключително богат минерален състав

Бялата захар се произвежда от захарна тръстика (и захарно цвекло). Тя е високо рафинирана и освен захароза, не съдържа нищо друго. Това, което остава след нейното извличане от захарната тръстиката, се нарича меласа. Точно в меласата се запазва богатото минерално съдържание на растението.

Тя съдържа желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор, мед, цинк, натрий, селен. Някои от минералите са в количества, които осигуряват значителна част от среднодневните препоръчителни норми за възрастни.

В меласата се откриват също някои витамини от В комплекс – В6 (пиридоксин), В4 (холин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина) и др.

Разбира се, тя е много сладка. И въпреки това е много по-полезна от бялата захар, а сто грама от нея дават поне 100 калории по-малко от същото количество рафиниран продукт.

В какви случаи е препоръчителна меласата

Най-общо казано – гъстият сладък сироп носи всички ползи, осигурявани на организма от всеки от посочените минерали и витамини.

Анемии и железен дефицит

Меласата е подходяща за преодоляване на недостига на желязо и всички свързани с него нарушения в работата на организма. При недостатъчна енергия и недостиг на въздух, умора и слабост, замаяност, трудно съсредоточаване, главоболие, изтръпване на ръцете и краката, усещане за студ  и т. н. – приемайте меласа.

Сърдечно-съдова система

Комбинацията между витамините и минералите контролира кръвното налягане и оптимизира сърдечния ритъм. Увеличава добрия холестерол и намалява лошия, действа добре при съдови проблеми.

Опорно-двигателна система

Благодарение на състава си, меласата стимулира работата на мускулите. В същото време благоприятства заздравяването на костите и пази от остеопороза. Добре се отразява при ставни оплаквания и артрит.

Допълнителни ползи от меласата

  • Много добре повлиява синтеза и работата на ензимите, без които усвояването на храната и обмяната са невъзможни.
  • Подкрепя работата на нервната система и действа добре при повишена обща тревожност. Смята се, че препятства дегенеративните процеси, водещи до Алцхаймер.
  • Допринася за облекчаване на кожни проблеми като дерматити и псориазис, ускорява заздравяването на леки рани. Отразява се добре на косата.
  • Успокоява симптомите при менопауза и при предменструален синдром.

Сладката кафява маса е богата на антиоксиданти, които свързват и неутрализират опасните свободни радикали, водещи до израждане на клетките и развитие на туморни образувания.

melasa1

Има ли различни видове меласа

Има три вида меласа. Най-светлата съдържа най-много захароза, защото е остатък от първия етап на кристализация на тръстиковия сироп. Тъмна е меласата след второто изваряване. Тя има по-малко захар от светлата и малко по-добра концентрация на полезни вещества.

Черната меласа остава след окончателното приключване на производствения процес. В нея сладкото вещество е най-малко, а концентрацията на витамини и минерали – най-висока. Ако ви е препоръчана меласа, търсете черна.

Продуктът може да има разлики в състава си поради различия в характеристиките на изходната суровина (захарната тръстика) и технологията на производството.

При преработката на захарното цвекло се използва само меласата от последното кристализиране на захарта.

Заместете с нея захарта в сладкиши, дресинги за салати и маринати, ястия. Подслаждайте чая, кафето и млякото, фрешовете.

Все пак внимавайте, минимум 50% от нейния състава са въглехидратите.

 

 

Етикети:

Сподели:

Остави коментар