chaeno_darvo
23.02.2018

Маслото от чаено дърво

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Употребата на листата от чаено дърво и извличаното от него масло се губи някъде далече в лечебната практика на австралийските аборигени. За света свойствата му били открити около началото на 1700та година от капитан Кук. Истинското му признание настъпило повече от два века по-късно, когато австралийски учен доказал реалната му антисептична мощ. И не – това чаено дърво няма нищо общо с чаения храст Camellia sinensis. То е Melaleuca alternifoliq от Миртови. Чаено го нарекли хората на Кук, които си правели чай от листата му.

Ползи и приложения на маслото от чаено дърво

Поради богатия му състав ползите от него са разнообразни и значими. Повечето се дължат точно на свойството му да унищожава болестотворните  микроорганизми и паразити и да се противопоставя на възпаления от всякакъв характер.

 

Реални антисептични  свойства

Изследванията сочат, че то е около 10-12 пъти по-силно от фенола и около 8 пъти – от карболовата киселина – съединенията, които се приемат за база в тази сфера. Затова се препоръчва за почистване и дезинфекция – включително на въздуха. Смята се за природен антибиотик, към който бактериите не привикват. Приложимо е дори към стафилококови щамове с изразена резистентност.

 

  • Добри резултати показва срещу вирусите. Използвайте го при всякакви вирусни инфекции, грип, простуда, кашлица, синузити, ангини, херпеси и т. н.
  • Справя се с гъбични инфекции – на половите органи, на ноктите и меките тъкани.
  • Прилага се при кожни проблеми – от акне до изгаряния, рани, ухапвания, кожни раздразнения, включително хемороиди, брадавици, кокоши тръни и т. н.
  • Действа добре при възпаления на дихателната система и на пикочните пътища.
  • Успокоява болките и напрежението в ставите.
  • Намалява отоците и сърбежа.

chaeno_darvo2

Повлиява добре нервната система и мозъчната дейност

При въздействието му се наблюдава рязко спадане на тревожността и нервното напрежение. Подобрява се паметта. Усилва се концентрацията и работоспособността се увеличава забележимо. Повишава се общият тонус.

 

Други ползи

Маслото от чаено дърво е добър имуностимулатор и активира макрофагите – клетките, които поглъщат и унищожават нашественици от вън, туморни клетки, останки от клетки и т. н.

Използва се за успокояване и стабилизиране на храносмилателната система и за преодоляване симптомите на хранителни отравяния.

Много добре действа като съставка в козметичните продукти. Отличен репелент е.

 

Как да прилагате маслото от чаено дърво

Поради факта, че действието му е много силно, задължително се прилага след  разреждане в базово масло или накапано във вода.

Намазвайте засегнатото място или поставяйте компреси. Добре действат промивките, както и ваните – за ръцете, за краката, за тялото. Втривайте го чрез масажи. При настинки и дихателни проблеми правете инхалации и използвайте аромалампи – включително за прочистване на въздуха.

Подходящо е за гаргари не само при болно гърло, но и при лош дъх. Жабуренето помага при възпаления в устата и отложена плака. Може да се добавя при нужда към пастата за зъби.

Добавяйте чаеното масло също в козметичните продукти или търсете такива, в които е включено. То защитава и изчиства кожата, действа противопърхутно, укрепва косата.

Забележителното при него е, че повлиява патогените, но не уврежда полезните микроорганизми и здравата тъкан. Комбинира се добре с повечето растителни масла.

При прекаляване може да доведе до нежелани реакции. Възможно е да се окажете алергични към него. Не го прилагайте на малки деца.

Маслото от чаено дърво се използва като съпровождащо лечение към много терапии. При нужда, попитайте за това лекаря си.

 

 

 

 

 

Етикети:

Сподели:

Остави коментар