zahranvane_zima2
09.02.2018

Захранване на бебето

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Факт е, че през зимата достъпът до пресни плодове и зеленчуци е труден, а разнообразието им е сведено до минимум. Дали обаче това затруднява особено захранването на бебето?

Кои са препоръчителните храни за начало на захранването

Тиква, картоф, пащърнак,  моркови от зеленчуците и ябълки, круши, банани от плодовете са най-често препоръчваните за захранване. Хубавото е, че точно те се намират в изобилие и през зимата.

Зърнените безглутенови култури за първите кашички на малкия човек също са достъпни целогодишно. Това са ориз, просо, елда, по-късно царевица и т. н.

Водещи принципи при избора на храните

  • Препоръчително е те да са местни, традицоинни, към които в чисто генетичен план детето е с добра предразположеност.
  • Следващото правило е да са характерни за сезона, пресни – с максимално богат хранителен състав, и отглеждани чисто – без изкуствени торове и прекалено използване на химикали.
  • Най-важна е реакцията на детето към предлаганата храна. Когато в семейството има алергии, нормално е да очаквате те да се проявят и при наследниците. Затова избирайте доказано хипоалергенни продукти. Ако бебчо реагира с разстройство или запек, с повръщане или обриви, спрете за известно време предлагането на новата храна.

 

Какво да правите, когато зимата ограничава избора ви

Когато сте в самото начало на захранването, изборът на пресни продукти все още е достатъчен. По-скоро въпросът опира до тяхното качество. Не можете да сте сигурни как са произведени и съхранявани те. Затова при възможност пазарувайте от сертифицирани производители. Избирайте здрави плодове и зеленчуци със свеж вид. Ако имате близки на село, които гледат собствена градина, зареждайте от тях.

Когато се снабдите с качествени продукти, направете повече пюрета и ги замразете във форми за лед при около -25°С. Размразявайте в хладилник нужното ви количество.

В краен случай пазарувайте от там, от където сте се хранили като бременна и по време на кърменето. Ако подозирате, че зеленчукът може да е с нитрати, достатъчно е да го измиете грижливо или да го накиснете в студена вода за известно време

zahranvane_zima1

Готовите пюрета от магазина

Друго добро решение е да разчитате на фабрично произведените детски пюрета. Те са подложени на строг санитарен контрол и можете спокойно да им се доверите. Избирайте в началото бурканчета с един зеленчук (или плод), без добавка на нишесте, захар, сол, оцветители, консерванти и други Е-та.

Замразените храни са по-добри от консервираните

Когато захранването напредне и е време да въведете зеленчуци, нетипични за сезона, по-добре е да разчитате на замразени храни, отколкото примерно на пресни чушки, дошли от стотици или дори хиляди километри със съмнителни хранителни качества.

Замразяването е най-щадящият начин за запазване на растителната храна. Когато замразявате пресен зеленчук скоро сред откъсването, нищо от хранителния му състав не се губи. За сметка на това, ако в него е имало патогенни организми, те спират развитието си, но не умират. Затова замразявайте малки разфасовки, които ще се консумират наведнъж.

Зеленчуците варете или задушавайте без да размразявате предварително. Плодовете размръзвайте в хладилник, приготвяйте и давайте веднага. Можете да използвате и продаваните в магазина замразени зеленчуци. Но все пак – четете етикета – как са замразени и има ли в тях някакви добавки.

Консервите обикновено имат сол, захар и/или други консерванти.

Не се поддавайте на паника и напрежение. Зимните бебета се гледат точно толкова лесно и са точно толкова здрави, колкото и летните. Нужно е само малко повече внимание и съобразителност.

 

 

Етикети: , ,

Сподели:

Остави коментар