Елда
09.08.2017

Рецепта за ризото с елда и гъби

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Елдата е вкусна и полезна. Внася приятно разнообразие в менюто. Може да се хапва на закуска, обед, вечеря. Пробвали ли сте? Не?

Предлагаме ви много лесна за приготвяне рецепти с елда – поглезете се с това необикновено ризото. Сигурни сме, че ще ви хареса и ще ви се прииска да хапвате елда по-често.

Ризото с елда

Необходими продукти

2 супени лъжици масло

500 грама гъби (може да смесите гъби портобело и шийтаке)

2 стръка праз, нарязани на полукръгчета

1 голяма скилидка чесън – обелена и смляна

1 чаша елда, булгур

1/2 чаша червено вино

3 чаши затоплен зеленчуков бульон

1/2 чаша настърган пармезан

магданоз за гарнитура

сол

Елда с ориз и гъби

Инструкции за приготвяне:

Разтопете едната лъжица масло в слабо загрята фурна. Добавете гъбите и щипка сол. Разбъркайте, за да станат в масло целите гъби и ги оставете във фурната за 10 минути. След това ги извадете и ги оставете настрана.

Разтопете в тенджера втората лъжица масло, добавете нарязания праз към него и го оставете да се задуши за 10 минути. Разбърквайте го от време на време. Като омекне, прибавете чесъна и елдата. След минута-две излейте и виното. Разбъркайте и оставете всичко да къкри на котлона, докато виното не изври.

После добавете половината зеленчуков бульон. Когато се абсорбира от елдата, а и някаква част от него изври, излейте и останалия. Изчакайте елдата да омекне и да се свари. Когато е готова, добавете гъбите и пармезана. Можете да поръсите с магданоз порциите, преди да ги сервирате.

Добър апетит!

 

 


 

Етикети:

Сподели:

Остави коментар