Пай пекан
31.07.2017

Рецепта за пай с пекан

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading ... Loading ...   |   0 Коментара

Скоро ви разказвахме за ползите от хапването на пекан. Ако още не сте го опитали, изкушаваме ви да го направите с една относително лесна за приготвяне рецепта за пай с пекан. Вкусно е, пробвайте.

 

Необходими продукти за тесто за пая

1 ¼ чаша брашно

1 ледено студено масло, нарязано на парчета

¼ чаена лъжичка сол

3 до 5 супени лъжици ледена вода

Инструкции за приготвяне

Изсипете брашното, маслото и солта в една купа. Започнете да смесвате съставките. Може да го правите с ръце или с пасатор. Когато се получи еднородна смес, поръсете я с 3 супени лъжици ледена вода и продължете да месите, докато тестото не стане гладко.

Откъснете парченце от него и го стиснете в шепата си. Ако след като го пуснете, парченцето остава цяло и не се разпада на трохи, готови сте. Ако се разпада, добавете още половин супена лъжица вода и продължете да месите още малко. Направете нова проба. Когато тестото е готово, поръсете брашно на работния плот, поставете го и го оформете като неголям, дебеличък диск. След това го увийте в прозрачно фолио и го сложете във фризера или в камерата на хладилника. Там може да преседи от 1 час до 2 дни.

 Пекан пай

 Необходими продукти за пая

Тестото за пай от фризера

3/4 пакетче масло

1 ¼ чаша кафява захар

¾ чаша царевичен сироп

2 чаени лъжици ванилов екстракт

½ чаена лъжичка настъргана портокалова кора

¼ чаена лъжичка сол

3 яйца

2 чаши пекан, нарязан наполовина

сметанов или ванилов сладолед

Инструкции за приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса, като предварително сложите решетката за печене на средата.

Намажете с мазнина дъното на тавичката. Поръсете леко с брашно и разстелете тестото. Използвайте нож и пръстите си, за да подгънете крайчетата му навътре и да направите типичния за пайовете бордюр. Върнете във фризера/камерата за 10 минути.

Междувременно разтопете маслото в малка тенджера, на средна температура. Добавете кафява захар и бъркайте, докато се получи гладка смес. След това я махнете от огъня и добавете царевичния сироп, ваниловия екстракт, настърганата кора от портокал и солта. Разбийте предварително яйцата и изсипете в сместа и тях.

Извадете тестото. Подредете пеканите върху него. Залейте ги равномерно със сместа и ги пъхнете във фурната. Печете между 50 минути и час.

Готовият пай се сервира напълно студен, с топка ванилов или сметанов сладолед.

Сподели:

Остави коментар